wycieczka po Porębie
Turystyka
Poręba słynie także z lokalnej potrawy zwanej prażonkami (ziemniaki pokrojone w kostkę pieczone razem z kiełbasą, boczkiem, cebulą i innymi składnikami). Unikatem jest też naczynie do ich przyrządzania jest to kociołek produkowany w Porębie od ponad 200 lat. Współcześnie ten odlew żeliwny posiada trzy nóżki i pokrywę, która jest do garnka dociskana śrubą. Jednak dawniej potrawę w garnku przykrywano odwróconą darnią trawy.
Co roku w Porębie urządzany jest Światowy Festiwal Prażonek gdzie mieszkańcy wspólnie pieką w prażonki. Główną atrakcją festiwalu jest prażenie wielkiego żeliwnego kotła wypełnionego 160 kg ziemniaków.
Zabytki
- wieża wyciągowa w Porębie z 1798 – jeden z najstarszych zabytków techniki w województwie śląskim
- Dwie kapliczki z przełomu XVIII i XIX wieku znajdujące się w Porębie i na Górce
- Pałacyk z przełomu XVIII i XIX wieku obecnie poczta
- Pałacyk z XIX wieku obecnie urząd miasta
- kościół neogotycki z lat 1901–1908
- stary piec odlewniczy (wspomniana wyżej wieża wyciągowa to fragment pieca odlewniczego)
- dąb „Bartek” liczący ponad 700 lat, obwód 600 cm najstarszy pomnik przyrody w województwie śląskim
- Dwie lipy liczące około 300 lat znajdujące się na Krzemiendzie przy trasie Zawiercie – Siewierz
- Starodrzew 92 dębów przy ul. Przemysłowej
- hala starego zakładu z 1898 (spłonęła 2 czerwca 2008 – pozostały jednak mury zewnętrzne)